Bijleenregeling eigen woning

Een bijleenregeling is een financiƫle term die betrekking heeft op de aankoop van een woning na verkoop van de huidige woning. Wanneer u uw woning van de hand doet en een nieuwe woning aankoopt, kan dit gevolgen hebben voor uw renteaftrek als gevolg van de bijleenregeling. Indien u uw woning verkoopt met winst, krijgt u overwaarde en wordt de bijleenregeling van kracht. De overwaarde is het bedrag dat u heeft ontvangen bij verkoop bovenop uw oorspronkelijke investering.

Deze overwaarde dient aangewend te worden bij de aankoop van de nieuwe woning en heet de bijleenregeling. Wanneer u een woning koopt voor de eerste maal is er geen sprake van een bijleenregeling en gaat u een hypotheek aan. Ook wanneer de woning met verlies verkocht wordt of aan een gelijke waarde komt er geen bijleenregeling bij kijken. Een bijleenregeling is enkel van toepassing wanneer er sprake is van overwaarde. De bijleenregeling dient in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat de renteaftrek bij hypotheken binnen de perken blijft.

Met dit doel werd de bijleenregeling dan ook opgesteld in 2004. Intussen is de bijleenregeling enkele malen aangepast en vereenvoudigd, maar de basis is hetzelfde gebleven. Natuurlijk kunt u altijd kiezen om de overwaarde van uw verkoop niet te investeren in uw nieuwe huis en gewoon te lenen. De bijleenregeling bepaalt dan dat u voor deze lening geen renteaftrek kunt verkrijgen. Op deze manier zorgt de bijleenregeling er dan voor dat je enkel datgene leent dat echt noodzakelijk is voor de nieuwe aankoop.

Handige artikelen:

  1. Nieuwe hypotheek regels 2011
Share

Laat een reactie achter

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes