Nieuwe hypotheek regels 2011

Sinds augustus 2011 zijn er nieuwe hypotheek regels van kracht om de consument beter te beschermen. Deze hypotheek regels werden aangekondigd door Minister De Jager. Een eerste verandering in de hypotheek regels is het maximale bedrag dat geleend kan worden. Waar dit vroeger 112% van de waarde van het huis was, wordt in de nieuwe hypotheek regels bepaald dat een tophypotheek op 110% is vastgelegd. Het is dus nog steeds mogelijk om de financieringskosten mee te lenen, maar een extra bedrag is in de huidige hypotheek regels niet meer van toepassing. De aflossingsvrije hypotheek mag sinds de hypotheek regels van 2011 slechts 50% meer bedragen van de marktwaarde van je huis.

Het nadeel hiervan is dat je maandlasten stijgen, maar je hebt wel minder risico op restschulden met deze nieuwe hypotheek regels . Een derde verandering in de hypotheek regels is de ruimere leenmogelijkheden voor wie kiest voor een energiezuinige woning. Gezien een energiezuinige woning minder energiekosten met zich meebrengt , krijgt men dit verschil als extra leenmogelijkheid. Een laatste wijziging in de hypotheek regels is de mogelijkheid om de restschuld te lenen bovenop de tophypotheek van 110%.

Wanneer een huis met verlies verkocht wordt, stellen de hypotheek regels vandaag dat die schuld dus mee kan opgenomen worden in de nieuwe hypotheek. Het mag duidelijk zijn dat de nieuwe hypotheek regels niet zo veel verschillen van de oude hypotheek regels en er in de eerste plaats zijn om ervoor te zorgen dat consumenten niet meer lenen dan zij kunnen terugbetalen.

Share

Laat een reactie achter

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes